The Voice of Holland

Published on 21 January 2022 at 17:45

Zo, na een weekje vakantie, kan de opgedane rust weer ingezet worden voor een nieuwe blog. Hoewel, rust is een groot woord, want ik heb uiteraard net als jullie de media gevolgd (ga je op vakantie volg je het nog), en een tornado is nog een lichte omschrijving voor de intussen al beruchte zaak van Boos en The Voice Of Holland (later benoemd als TVOH). Zoals jullie gewend zijn heb ik allerlei gedachtenkronkels, en zo ook over dit onderwerp. 

Ik volg de presentator toevallig al een tijdje op Youtube. Hij maakt leuke programma's over mensen in de knel. Vooral gericht op jongeren, maar ook volwassenen kunnen bij hem terecht op meerdere vlakken. Ik ervaar hem in de video's altijd als recht voor de raap, maar een tikkie mediageil. Met hier en daar bepaalde uitspraken waar je als vrouw ook je wenkbrauwen bij fronsen kan. Moet wel gezegd worden: als je filmpjes maakt en op de televisie komt...of wilt komen, dan MOET je al een soort van mediageil zijn. En dat brengt me een beetje in de richting die ik uit wil met deze blog. Hou je vast, it's going to be a wild ride. En zeker niet wat je verwacht van een blog over TVOH momenteel. Chaos is the word!!

 

Ook ik heb de extra lange aflevering van Boos uiteraard gezien. Voor degenen die deze blog lezen en hem niet hebben gezien: Boos-TVOH

 

Wat zie je in de aflevering? Ik zal het grosso modo een beetje uittekenen, je zal de aflevering zelf moeten bekijken om je oordeel te vormen. Ik schrijf hier míjn mening of - so you like - oordeel, de jouwe mag je zelf vormen. Je moet namelijk nooit afgaan op 1 kant van het verhaal.

 

Je ziet slachtoffers, uiteraard gefingeerd voor de veiligheid en welzijn van deze mensen. Je ziet de grootste mediamagnaat aan het woord. Je ziet de presentator interviews afnemen. Hij probeert het met de nodige discretie te doen, en je ziet vaak hoe hij zijn woorden wikt en weegt. Het is ook een uiterst gevoelig onderwerp. Er worden namen genoemd, en er worden geen namen genoemd. 1 uur en 21 minuten, alle partijen die wensten, komen aan het woord. Er worden bevestigingen en ontkenningen gedaan, en veelal is het aan de kijker om het oordeel te vellen. Voorlopig althans. De rechtspraak zal de zaak nog even moeten uitvissen voor het officiële echte oordeel. Je kan er dus van vinden wat je wilt, voor op je kop gaan staan als op je voeten, 50 shades of shit produceren, het maakt niets uit want het betekent? Niets! Tadaa! Jazz hands!!!

 

Vervolgens neem ik eens een kijkje op de Social Media. Twitter stroomt over. Facebook nog net niet. Nu.nl en andere consoorten, schrijven over NIETS anders meer, want het hoge woord is eruit. Na zoveel jaren durven eindelijk de slachtoffers naar buiten te komen. Aangiftes zijn gedaan, mensen hebben zich schijnbaar gemeld. Er is een patroon aangetoond bij een van de daders etc etc. Letterlijk NIETS van die mensen word heel gehouden. NIETS. Alles wat ze hadden, of dachten te hebben in de toekomst is in 1 klap weggevaagd door de mening van het publiek. 

 

Iedereen vollebak de toetsenbordheld/ridder... Iedereen met krachttermen die ze minstens even erg maken als de daders. En dan, zowaar... 1! persoon op twitter, die het eens van álle kanten bekijkt. Dat valt uiteraard niet in goede aarde, en wat je verder gaat lezen misschien ook niet. Kijk...Ik keur het niet goed. Maar er zijn toch een paar dingen waar ik van achter mijn oren krab...

 

Maar even kort terug naar de persoon op twitter.

Deze persoon zei ongeveer: "is het meisje niet even erg dat ze eraan meedoet?"

 

...

 

Ik laat em even binnenkomen voor jullie... Zie de initiële ontkenning. Voel de woede die opborrelt.  Ga boven de situatie staan, en laat je verstand werken ipv gevoel. Stel nu eens gewoon kurkdroog álle feiten vast en niet alleen de feiten die je wílt horen. Soebat maar even heen en weer met jezelf, sla je boksbal even alle kanten uit, knijp maar heulemol de pleuris uit dat stressballetje.... Sta even stil bij de veldslag die je zonet binnen in jezelf gevoerd hebt. Adem in, Adem uit....

En aanvaard dat deze persoon zeker wel een punt heeft. Want zoals alles (minimaal) 2 kanten heeft.. is dat ook hier het geval. Let wel: ik spreek de daders niet goed. Maar de slachtoffers ook niet. Het gaat niet over uitlokking, maar analyse. Gevoel uit, analyse aan. Over grenzen gaan is uiteindelijk NOT DONE. Op geen enkel vlak, of dat nou over dit vlak gaat, over andere veiligheden en dergelijke, in de kern vind ik zoiets NIET OK.

 

Waar ik me een beetje van achter mijn oren krab: hoe kan iemand van 18 NIET weten hoe de wereld, en vooral díe wereld draait? Iedereen om me heen klaagt en zaagt over hoe snel de jeugd volwassen word met blootstelling aan geweld en sex en geld en agressie enz enz. Ik heb geen zin in die (media)wereld. Ik wil er nog niet dood in gevonden worden, maar wat er nu "aan de kaak" word gesteld, gebeurd al EEUWEN. In die wereld en in andere. Met sex. Met geld. Met macht. En als je een beetje pech hebt en écht verkeerd geboren bent, met de meest noodzakelijke levensbehoeften zelfs.

 

Wat maakt dat een 18-jarige om 23.30u s'nachts met een bepaalde individu in de auto stapt, zogezegd onder het mom van "ik dacht echt dat we aan muziek gingen werken". Sorry hoor, en nogmaals ik zit niet in die wereld, maar ik kan écht wel "creative drives" snappen. Ik ken die focus op andere vlakken. Die "flow" op dat moment, dien je eigenlijk te nemen, om de beste kwaliteit en resultaten van jezelf te laten zien. Maar als ik een boost krijg om 23.30u, dan krijg ik die boost de dag nadien ook nog. Het is niet zo dat het ineens uit je hoofd verdwenen is. Het is alleen op het focus moment MAKKELIJKER om het klaar te krijgen. Om te presteren. Om kwaliteit  te leveren. 

 

En hoe FOUT dat bepaald individu ook was, en hoeveel macht ie mag hebben... Het slachtoffer heeft ook nog altijd een keuze. Het slachtoffer is op principieel vlak al fout geweest. Want er waren ook beloftes gedaan als, "ja je kan hogerop als je dit of dat...". Nou dan rijst bij mij gelijk de vraag: wil je werkelijk hogerop geraken door dingen te doen die je eigenlijk niet wilt, of risico's te lopen? Je wilt verdorie eigenlijk door vals te spelen, je slag thuis halen, en vervolgens ga je wijzen naar degene die het valse spel verder trekt dan je zelf wilt. En nogmaals: ik keur het niet goed. Maar ik vind het een beetje pot ketel. En of het sexueel is of geldelijk, het maakt geen flikker uit: jij besluit om het jezelf makkelijker te maken en je te laten kennen. Denk je werkelijk dat daar echte roem vandaan komt? Je word GEMAAKT door die mensen. Dus je kan ook zo GEKRAAKT worden door die mensen. En als je het dan niet op je eigen gerooid hebt, dan sta je nergens meer.

 

Net als de bekende secretaresse van de directeur... Zodra ie je beu is vind ie wel een andere hoor, hij heeft zijn werk nog, jij bent ineens je inkomen kwijt. Waarom zou je je als vrouw in zo een positie WILLEN begeven??? Dan stel je de roem toch boven je eigen welzijn en gezondheid?? Waarom zou je dat in godsnaam willen doen???? Hoe wil je mensen inspireren met je talent, als je je eigen welzijn ervoor op de waagschaal legt of erger??? Waarom?? Hoe dan??? Is het behoren tot de lijst van de 27 jarigen zo een hype geworden??? Denk je echt dat je er de gevolgen niet van zal krijgen?? Je ontziet je stembanden toch ook zodat je zang op zijn best is op de moment suprème??? Dat dien je ook voor de rest te doen weet je???

 

Maar goed...het is namelijk ook weer niet zo dat ze ontvoerd zijn van hun huisadres. Ze zijn nota bene VRIJWILLIG naar de locatie gegaan, of de auto ingestapt. De eerste stap had al niet moeten gebeuren, als een coach niet kan snappen dat je om half twaalf je rust nodig hebt, omdat je.. ik zeg zomaar wat: de dag erop als de tering moet presteren in die TVOH... dan heb je dus de verkeerde coach. Hoe ga je het later doen als je een succesvolle carrière treft en MEGA  beroemd bent??? Dan zul je ook je tanden MOETEN laten zien voor je eigen welzijn namelijk. Want ook dan is die wereld MEEDOGENLOOS.

 

Zelfs de oude garde beroemdheden moet KNOKKEN, of waarom dacht je dat een zeker vrouwelijk jurylid met kaalgeschoren hoofd bij TVOH zit??? Of de italiaanse romanticus, die zijn gloriedagen weer voorbij is wegens een logischerwijze evoluerende en veranderende wereld?? Hoe krom zou je liggen als bij wijze van ELVIS PRESLEY ineens op Pink Pop zou staan? Lig je toch dubbel? Zeg je toch ook van "Kruip terug onder je steen kerel, music has changed, we leven in 2022 tegenwoordig".

 

Het komt neer op een gebrek aan professionaliteit bij elke partij die in deze situatie betrokken is. En dan zou je kunnen zeggen van "ja maar de kandidaten zijn nog maar 18 bv!". Ja, klopt. En jouw dochter van 18 is zo preuts dat heilige maagd Maria, maar een kleintje lijkt? Jou dochter leert op school tussen vriendinnen niet hoe verraderlijk de wereld kan zijn? Doorheen pesten? Teleurstellingen op de speelplaats? Slechte punten en daardoor niet zo blije ouders? Concurrentiestrijd is iets wat in de lagere school, sorry in de KLEUTERSCHOOL al gebeurd!!! In het studentenleven, bij ontgroeningen (nee breek me de bek daar niet over open aub, geschifte shit). 18 is volgens de wet volwassen. De getuigenissen die ik heb gehoord, getuigen noch van volwassenheid, noch van professionaliteit. Wel moed. En lef. En kwetsuren. Dat wel. 

 

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik wist op mijn 18e echt wel dat als ik A deed, B zou volgen en C het resultaat zou zijn. Op élk vlak in het leven.

-Drink je cola met liters, word je dik (A), door dik te worden, gaat je gezondheid eraan (B) en uiteindelijk verkort dat de lengte van je leven (C).

-Ga jij om half twaalf s'nachts met een coach mee (A) dan breng je jezelf in een kwetsbare positie (B) en jij trekt aan het kortste eind op de lange termijn (C). 

Heel kort door de bocht en simplistische vergelijking. En gewoon eigenlijk LOGICA. ENKEL maar om duidelijk te maken dat vanaf het minimaalste banaalste prutje, tot de meest verwrongen gebeurtenis, altijd een vast pad en patroon betreft. Iets wat je vanuit je eh...'natuurlijk instinct' en van jongsaf leert. Of hoort te leren/inzien/aanvoelen. Door je ouders, door je school, je vriendjes etc. 

 

Ff realistisch: zelfs zonder voorvallen van ongewenst gedrag zou om half twaalf s'nachts afspreken voor "werk" raar zijn, zeker in deze setting met deze jonge mensen als kandidaten. Tenzij je een technicus bent bij een fabriek of nachtdiensten, nooddiensten, ambulances en politie en brandweer...

Alleen al omdat de realiteit is dat je die mensen feitelijk niet kent, die grote jongens die je van alles beloven. Zij zitten daar voor hún naam en ego, jij voor het jouwe. Maar jullie zijn niet en nooit meer dan collega's. Het is niet meer dan een zakelijke overeenkomst. Ze zijn áltijd je baas. Nooit je vriend, want in de kern staan ze daar voor zichzelf en niet voor jou. Jij bent het leuke tassie aan de arm, of de Rolex aan de pols, als je het een beetje meer klasse wilt geven... het ACCESSOIRE, dat ze weer even de oude roem terug laat proeven, omdat het format van TVOH nu eenmaal hip is. Denk daar eens over na. Zeker als je je in een leeuwenkuil wil gaan begeven als welp.... 

 

En dan heb je de daders en hun gebrek aan professionaliteit. Beetje rond de brij heen draaien. Die de situatie betreuren, maar eigenlijk alleen maar betreuren dat ze gesnapt zijn.  Dat er een einde komt aan hun "reign of terror" voor de dames in kwestie. Die de ene ontkenning na de andere op twitter of insta of facebook knallen, in de hoop het vege lijf te redden. Waar je als kip zonder kop niet beseft dat je pootjes nog spartelen, maar dat je kissie al geregeld is. In stukjes ga je onder de cellofaan en in een plastic bakkie zo van die toonbank in de bak "afgekeurd". 

 

Ze graven hun eigen kuil alleen maar dieper. Op 1 uitzondering na ofzo. Die ook al VEEL EERDER  aan de boom had kunnen hangen, om het even spreekwoordelijk te stellen. Maar een ander individu word dan benaderd, en ik heb denk ik nog NOOIT, een man zó snel zien wegrennen als hem. Dat zien, plus het feit dat hij op twitter in al zijn arrogantie even de aanname doet dat er voor de rechtbank niets anders op zit dan de zaak te seponeren.... Plus het patroon... Tja.. dat word erg moeilijk om uit te komen. Beter met de billen bloot, pun intended, en gaan met die banaan. Maar dán vinden ze het ineens een pak minder leuk, dat ongewenst (sexueel) gedrag... Ook pot ketel.

 

Wat bezielt deze personen? Is het een ziekte? Machtswellustigheid? Dwalmpje Nooitgenoeg? Compensatiegedrag? Obsessie met controle? Wat maakt dat deze personen over die al dan niet aangegeven grenzen heengaan? Gewoon rücksichtslos, met volle besef, doorgaan... En grenzen zijn er altijd, ik bedoel: als ik hoor dat iemand volledig blokkeert en verstijfd: dat merk je als man ECHT wel lijkt me. Dus zelfs dat is een grens, geen woordelijke of gesproken grens, maar lichaamstaal spreekt daar toch echt boekdelen zou je zeggen. En dan een gesproken weigering en aangeven dat ie de grens over gaat, duidelijker kan niet. Dus ignorance is bliss, of doen alsof dat werkt, geldt helaas niet. Gelukkig hebben we de rechtspraak, want deze mensen zouden denk ik anders al opgehangen, in de fik gestoken zijn, gevild worden en gerookt om er elk jaar een herdenking van te maken. 

 

Dan heb je de overkoepelende, toeziende mediamagnaten. De crème de la crème. Uche kuche. In Nederland een familie, die alombekend is en een productiehuis dat enkele honderden series per jaar produceert. Iedereen kent ze. Dan zit er een heer een interview te geven met de presentator van Boos. Hij lijkt oprecht. Hij lijkt verstandig. Hij lijkt eerlijk te antwoorden. Hij zit er net zo verveeld mee als de rest. Zo lijkt.

 

En toch.... heb ík het gevoel dat het niet helemaal klopt. Net als bij de slachtoffers rijst bij mij dezelfde vraag: "hoe kan het dat een persoon zó intertwined (geworteld) in de media, en daardoor wereldwijde bekendheid heeft... Dus de wereld en vooral ZIJN wereld erg goed kent... NIET zien hoe en wat?". Uiteraard zijn er veiligheidsprotocollen gaande geweest, volgens de man. Bij de melding zijn er procedures in gang gegaan om de melder te ondersteunen. Maar hij weet als de beste hoe de wereld reilt en zeilt, hij is niet voor niets een van de grootsten in de media wereld. Dat word je niet voor niets. 

 

Een miljonair die zonder oud geld (erfenis of iets), miljonair is... Die is het echt niet geworden omdat ie het geld "zo goed kan laten rollen" hoor..

Zo word je ook geen mediamagnaat, zonder bijhorend ellebogenwerk of concurrerende ambitie. Je word groot, door de fouten (dus de ervaring) die je opdoet. En of je mediamagnaat word of eh.. ik zeg maar wat: transportmogul, je word de grootste door te LEREN VAN DE GEMAAKTE FOUTEN. Dus... ik denk ik zeg het maar even: hij is rete slim en ervaren, anders was hij de grootste niet. Dat kan je ook zien aan bepaalde tactische antwoorden van hem. En bepaalde dingen die hij niet zegt, maar wel zou moeten zeggen. En omgekeerd. 

 

Begrijp me trouwens niet verkeerd, ik heb hier een droge kuch analyse geschreven. Confronterend misschien. Shoquerend misschien. Proberen uittekenen dat er meer is dan in eerste instantie zichtbaar is. En dat je zoals bij alles, verder moet kijken dan je neus lang is.

 

Waarom hebben deze dames specifiek Boos benaderd? Waarom bv niet rechtstreeks naar een onderzoekjournalist als A. Stegeman? Of anderen? Zoiets bombastisch als dit wilt íedereen als eerste naar buiten brengen. Waarom een programma specifiek alleen op Youtube, want Boos komt namelijk niet op tv. Het heeft wel dusdanige bekendheid dat van tevoren geweten was: 1 wat voor een BOOST het zou zijn voor de carrière van de presentator van Boos en consoorten (en laten we eerlijk zijn: ook hij is daar niet vies van) en 2 hoe het dus OPGEBLAZEN ZOU WORDEN, dat net een relatief "klein" programma zo een grote SCOOP te pakken zou krijgen?

 

Wel leuk voor de presentator, want uiteindelijk zet hij met zijn relatief kleine kanaal, zo een beetje álle bestaande media te kakken. En waarom jaren later pas? Waarom vinden mensen die het nu via Boos te weten komen ongehoord, terwijl dit al eeuwen gaande is? Waarom promoten veel vrouwen feminisme, als ze blijkbaar via de man de top denken te bereiken? Want dat is uiteindelijk de grondlegging van de hele situatie: dader belooft een of t ander, slachtoffer ziet het publiek en geld al binnenstromen. Beide geen zuivere motieven om je echte waarde te laten zien. 

 

En ja, het is hard. Het is koud. Het is pijnlijk. Vallen en opstaan, en kan je niet opstaan dan moet je kruipen, tijgeren. Het is eenzaam om je echte waarde te laten zien. Weinig mensen staan er stevig genoeg voor in hun schoenen. Het is moeilijk om niet mee te zeilen op de bekendheid van andere mensen, en bij jezelf te blijven als je goud beloofd word. En ja, connecties kunnen je zeker de goede voorsprong geven, met de naam komt de faam zullen we dan maar denken. En ja, er zijn veel te weinig mensen die het wel kunnen. En wel doen. En ja, het is blijkbaar onze natuur om initïeel te reageren volgens gevoel meer dan verstand. 

 

En je kan dan wel zeggen dat je verstand zorgt dat je vecht of vlucht, maar je gevoel is de oorsprong van de vecht of vlucht reactie. Alleen gaat het veel sneller in je hoofd dan je beseft. Het gevoel honger, zorgt dat je hersens zeggen dat je moet eten. Zo ook in deze situatie. Er zijn keuzes gemaakt in... in miliseconden. Foute keuzes. Door allen. En we kunnen allen wel de held zitten spelen, of de strijder voor onrecht, of de wappie tegen het beleid, of de vrouwen voor meer girl power, of mannen voor meer men power gezien de metoo's en aanverwante zaken je tegenwoordig rond de oren vliegen... Om het breder te trekken. Waarom spek bij je ei als ontbijt, als je in de krant een heel varken kan krijgen he...en dat voor de helft van de prijs... Zucht.

 

En ook hier is de boodschap zoals altijd uiteindelijk dezelfde. We zijn allen al eens dader geweest. En slachtoffer. En meerdere. Ooit een snoepje gejat? Of met je dronken studentikoze kop een fiets gejat op een stapavondje? Een gevecht aangegaan, losstaand van welke reden? Uitgevlogen tegen een ober omdat je biefstuk net te rauw was? Dader. Ooit aangereden? Ooit ingebroken bij je thuis/auto? Ooit verloren bij schaken? Een jaar blijven zitten op school? Een flinke smak gemaakt? Slachtoffer. Ooit iemand bij mogen scholen? Raad moeten geven? Volledig mogen opleiden? Ooit kinderen of dieren onder je hoede genomen die anders een veel erger leven hadden? Meerdere. Heel cru en sec komt het daarop neer. Altijd. 

 

Stop met afbranden, want we zijn niet beter. Hoe zou jij het vinden om de rest van je leven bekeken te moeten worden als: "ojee dat is zíj hoor, van de zaak van TVOH", want ook als slachtoffer ben je gestempeld voor de rest van je leven, ook door de hele moddafokka wereld. Of "snel oversteken, want daar heb je hem, die kan zijn tengels niet thuishouden en verkracht je zo". Of "ja die magnaat vind dat vrouwen aan het haardvuur thuishoren en als ze betrapt worden op straat is het hun eigen schuld", terwijl ze voor hetzelfde geld door de (v)echtgenoot aan dr haren de straat op is gesleept bv. 

 

Je kan niet iemand anders van een gebrek aan empathie verwijten, als je zelf niet inziet dat je dat evengoed hebt. Empathie is voor ieder, en niet selectief. Kan je je inbeelden hoe het voelt voor de slachtoffers, dan denk je automatisch ook aan de gevolgen voor de daders, en de magnaten. Dat is empathie, anders ben je selectief en verwijs ik je graag door naar mijn blog the selective collective. En empathie kan helaas prima haaks op je verstand staan. Ik kan de gevolgen en de impact van de slachtoffers voelen. Maar ook voor daders. Ook voor magnaten. En ik ben het echt niet met alles wat ik daaromtrent voel eens...

 

Ik ben menselijk, kwetsbaar, stoer, verdrietig, bang, slachtoffer, dader, meerdere, lager rang, hoger rang, vrolijk, hyper, gefocust, wild, woedend, etc. 

 

NET ALS IEDER VAN JULLIE.

 

1

 


«   »

Add comment

Comments

Annerieke
4 months ago

Je hebt deze problematiek, die van alle tijden is, goed geanalyseerd en iedereen eens goed aan het denken gezet!
Je kunt niet zomaar in je uppie rijk worden, aan de top komen enz. Je hebt daar anderen voor nodig en met een beetje pech willen die ook weer van jou profiteren. Dienst wederdienst, even kort door de bocht. Knap in elkaar gezet!

Rechte Kronkel
4 months ago

Dank je wel, Annerieke, en laten we het hopen. Dat is altijd de bedoeling, tot nadenken stemmen. Of een dialoog starten natuurlijk.