Conditionering, deel 1.

Published on 26 April 2022 at 01:07

Komend onderwerp houd me al enige weken bezig, het dringt zich op om het zo maar te zeggen. Het zou ons allemaal bezig moeten houden. Dus we gaan er maar gelijk in duiken. Maskers op? Trimjackets aan en loodgordel in de strop?  Strak in het neoprene pak? Dan niet geflauwekuld en gelijk de diepte in met de flessen goed gevuld.

Om een voorbeeld te geven van conditionering, verwijs ik jullie door naar het Pavlov experiment. Het experiment ging er kort gezegd over, dat er bepaalde triggers een beloningsgevoel kunnen activeren zonder beloning. Zo ook met straffen. Als je maar lang genoeg traint, dus conditioneert. In heel erg platte termen, richt je gewoon af wat je voor je hebt. Je objectiveert het subject.

 

Alles is onderhevig aan conditionering en is het ook altijd al geweest. Hadden we geen dampkring, dan was de conditie op onze aarde voor ons als mens, sowieso onleefbaar geweest. Hadden we geen huizen gehad om ons te beschermen, dan waren we al lang weggespoeld, doodgebliksemd, neergeknuppeld door een joekel van een hagelsteen, eh.. de ruimte in gestofzuigerd door een orkaan, tot as gekeerd door wel een heel heet bbq feestje.

Hadden we geen botten in ons lichaam, dan waren we allen een stel prutjes op de stoep. Zie je het voor je? Een oog drijft onder je oksel, je teen net in je neusgat, en laten we het nog maar niet over andere delen hebben, want tja.. er is niets dat de boel verder op orde of op de plek houd. Wat wel weer handig is: je kan tenminste eindelijk eens goed onder de zetel en de kasten poetsen zonder het huis te verbouwen. Ohnee wacht ....

 

Net zoals op de ingrediëntenlijst van je pudding, die overigens geconditioneerd word door zowel het potje, als het vershoudfolietje, als zijn samenstelling. Die op zijn beurt weer geconditioneerd word door temperatuur en bacteriegroei.. Zijn er vele benamingen voor conditionering. Mooie en minder mooie. Ik zal er een paar opnoemen voor jullie. 

 

Indoctrinatie. Wetgeving. Religie. Geld. Kennis. Intelligentie. Drugs. Pandemie. Trauma. Oorlog. Haat. Liefde. Verdriet. Het legoblokje onder je blote voeten. Het rode stoplicht bij het kruispunt. De sneeuw in de winter. De dorst en honger die je voelt. De supermarkt op de hoek. De tandarts die je gebit nakijkt. De baas die je loon uitbetaalt. Je man/vrouw. Je psycholoog. Mijn blogs.

 

En zo kan ik nog wel een tijdje door blijven gaan. Met zowel de voorspelbare en overduidelijke, als de minder voorspelbare en onverwachte. Ik ben zoals je ziet met het slechte maar even begonnen (dan hebben degenen die me als pessimist bestempelen, gelijk even hun bevestiging weer gehad. Je moet wat over hebben voor de medemens nietwaar?).

 

Maar conditionering bestaat er ook op goede  manieren, en die volgen hier:

 

Indoctrinatie. Wetgeving. Religie. Geld. Kennis. Intelligentie. Drugs. Pandemie. Trauma. Oorlog. Haat. Liefde. Verdriet. Het legoblokje onder je voeten. Het rode stoplicht bij het kruispunt. De sneeuw in de winter. De dorst en honger die je voelt. De supermarkt om de hoek. De tandarts die je gebit nakijkt. De baas die je loon uitbetaald. Je man/vrouw. Je psycholoog. Mijn blogs. 

 

"Huh?! Je ging toch eerst de slechte en dan de goede doen?!".... Ja dat klopt. En dat heb ik gedaan.

... "Nee hoor, je hebt 2 keer dezelfde lijst getypt, meer niet!".... Ja dat klopt, is dat niet voldoende dan? 

... 

Kijk nu eens VERDER dan de lijst voor je neus? Verbreed je blik eens van het muizenhuisje naar een dassenburcht. Van een konijnenkeuteltje, tot een olifantenhoop (ik zal het netjes houden ja!). Van drone visie, naar satelliet visie. En herbekijk nu eens wat ik schrijf. En lees om te begrijpen en niet om letters te verslinden. 

 

De lijst hierboven is conditionering in overvloede. Van vrij desastreuze conditionering, tot echt onbenullige conditionering. Zelfs het legoblokje. Zelfs je super. En élk van die dingen in die lijst, zijn zowel positief als negatief, op zichzelf weer geconditioneerd. Hoezo? Dat ga ik je hieronder uitleggen, maar dat lag een beetje voor de hand natuurlijk.

 

- Indoctrinatie: het kan ingezet worden voor terroristen. Het kan ingezet worden voor medicijnen. (Conditionering: wanhoop versus hoop)

- Wetgeving: het kan je in de bak zetten en het kan je vrij laten.

(Conditionering: onrecht versus recht)

- Religie: je kan er door vervloekt zijn en je kan erdoor gezegend zijn.

(Conditionering: hel versus hemel (Uuche kuuuche kuch.. sorry kriebel))

- Geld: je kan ermee verliezen, je kan ermee winnen. 

(Conditionering: arm versus rijk) 

- Kennis: het kan je beperken, het kan je vrijwaren. 

(Conditionering: boekenwijsheid versus levenswijsheid) 

- Intelligentie: het kan een teveel zijn, maar ook een te weinig. 

(Conditionering: slim versus dom)

- Drugs: het kan je geest sluiten, het kan je geest openen. 

(Conditionering: conservatief versus excentriek)

- Pandemie: het vraagt vele slachtoffers, maar het vergaart kennis. 

(Conditionering: complot versus wetenschap)

- Trauma: het kan je beheersen, en je kan het overtreffen. 

(Conditionering: verliezer versus overwinnaar)

- Oorlog: maakt veel stuk, maar zorgt voor overlevingsinstinct dat herleeft. 

(Conditionering: overleven versus leven)

- Haat: kan je verteren, beter is er lessen uit te leren. 

(Conditionering: selectief besef versus sociaal besef)

- Liefde: verboden liefde (bv Romeo en Julia), liefde van je dier.

(Conditionering: voorwaardelijk versus onvoorwaardelijk) 

- Verdriet: geeft een afscheid weer, zowel als een nieuw begin. Altijd. 

(Conditionering: rouw versus heropbouw, zoals een feniks uit zijn as herrijst) 

- Het legoblokje onder je voeten: doet verrekus veel pijn, maar brengt je wel weer gelijk in het hier en nu. 

(Conditionering: afwezig versus aanwezig) 

- Het rode stoplicht: het vertraagt je reis, maar kan je leven redden.

(Conditionering: ongehoorzaamheid versus gehoorzaamheid)

- De sneeuw in de winter: bevriest alles, maar zorgt wel voor gezelligheid en sfeer in huis. 

(Conditionering: koud versus warm)

- De dorst en honger die je voelt: kunnen je darmen van streek brengen en je mond droogmaken, maar geven je wel het besef en genot van eten. Plus wat je broodnodig hebt om je motor draaiende te houden. 

(Conditionering: Ongezond versus gezond)

- De supermarkt om de hoek: word steeds duurder, maar zorgt er wel voor dat je niet met pijl en boog de wildernis in moet. 

(Conditionering: ongemak versus gemak)

- De tandarts die je gebit nakijkt: trekt je tanden uit je mond indien nodig, maar weet wel herstelwerken uit te voeren als je door bv een ongeluk een deel van je gebit kwijt bent. 

(Conditionering: lelijk versus mooi) 

- De baas die je loon uitbetaald: die kan het loon van je onthouden, maar die kan je ook opslag geven. 

(Conditionering: credit versus debet) 

- Je man/vrouw: je kan hem/haar figuurlijk alle hoeken van de kamer laten zien, maar er is niemand met wie je liever het nieuwe bed gaat kiezen. 

(Conditionering: temperament versus passie)

- Je psycholoog: kan je breken, maar ook opbouwen. 

(Conditionering: mind versus matter) 

 - Mijn blogs: kunnen je choqueren, maar ook dieper laten nadenken. 

(Conditionering: oppervlakkig versus diepzinnig)

 

Nou en dan zien jullie de volgende uiteraard ook wel aankomen... voorspelbaar als ik ben.

Je hebt, zoals je kon lezen, conditioneringen die geconditioneerd zijn. Die weer op hun beurt geconditioneerd zijn, etc. etc. Het is een roltrap die nooit eindigt. De ene conditionering volgt de andere op. Dit zie je ook in de natuur a.d.h.v. bv patronen als fractals. 

 

Er is niets dat uniek is. Er is niets dat niet samenhangt met elkaar. Van welke kant je het ook mag gaan bekijken. Alles is 1. Eenheid in dualiteit. En meerderheid. Maar zodra er dualiteit is, heb je altijd ook eenheid. Het een kan namelijk nooit zonder het andere bestaan. Dus 2,3,4,5, 100 000 ... het is nog altijd 1.

 

Zoals ik eerder heb gezegd: 1 is het antwoord op ALLE vraagstukken binnenin je en van het leven. 

Dank voor het doorploegen van de blog. Toodles.

 


«   »

Add comment

Comments

Annerieke
4 months ago

Alles heeft inderdaad met elkaar te maken. Ook de uitersten. De kunst is om het verband te zien of verband erin aan te kunnen brengen. Middel / doelrelatie.

Rechte Kronkel
4 months ago

Hoi Annerieke,

de uitersten hebben de fijnste lijn ertussen ;-) Het is net als verbanden zien of aanbrengen, een ware kunst om erop te dansen. Maar zolang we oefenen..

Groeten
Kronkel