Happy NewYear 2021

Gepubliceerd op 1 januari 2021 om 19:47

Bij deze begin ik met een gelukkig nieuwjaar voor iedereen!

Het uiteinde van 2020 is een beetje sober geweest, maar dat mag wel na alle bewegingen die we in 2020 te verstouwen hebben gekregen. Brexit, corona pandemie, lockdowns, mondkapjes, doden, Trump die niet tegen zijn verlies kan enz...

2020 was niet het jaar van het geluk. Ook niet het jaar van nader tot elkaar komen. Terwijl dat een van de belangrijkste boodschappen van het jaar 2020 zou moeten zijn. Nader tot elkaar komen, wie kan deze zin lezen zonder zich schuldig te voelen?

Wie kan met zijn hand op het hart zeggen dat we nader tot elkaar gekomen zijn? In groepjes is dit misschien het geval ja, complotgroepjes, tegenstanders van complotgroepjes, zwakkeren in de samenleving die in de risicogroep zitten.

De mens heeft zich in 2020 van zijn meest egoïstische kant laten zien. Hamsteren waar het niet nodig is, zodat mensen die in de zorg werken, zelf geen eten konden kopen. Mensen die bewust de regels aan de laars lappen, door de regels omtrent corona te negeren. Mensen die corona aangrijpen als melkkoe, voor hun bankrekening te spekken. Mensen die oproepen tot geweld tegen de overheidsdiensten, diensten die nu zelf in overdrive werken om de pandemie te bolwerken. Mensen die stik eigenwijs toch vuurwerk afstaken en naar hulpverleners gooiden. Mensen die elkaar op internet de huid vol scholden. Mensen die zonder respect over de overledenen praten enz enz… ik kan nog wel even doorgaan.

Maar onder deze berg van egoïsme, zijn er gelukkig ook nog mooie momenten geweest: 3 FM serious request die meer dan een miljoen euro (!!!) binnenhaalde om de zorg te voorzien van wat nodig is. Een DPD bezorger, die voor mijn neus boodschapjes had gedaan voor een dakloze en deze in de zak van de dakloze stak. De dochter van de buurvrouw, die beviel van haar eerste kindje, een zoontje. Mijn bekkenfysiotherapeute, die voor de eerste keer oma mocht worden. Een hartinfarct met een goede afloop en weinig schade achteraf.

Maar nu? Nu is 2021 aangebroken, en wat gaan we nu doen? Wat word het thema van dit jaar? Of wat zal er dit jaar ons leven beheersen? Daar kunnen we zelf enige hand in hebben natuurlijk. Maar dat kan alleen als het egoïsme aan de kant word gezet en als er gedacht word in termen als "gelijken", i.p.v. complotters, zwakkeren, schapen enz. Laten we voor 2021, allen eens een diepe blik in/op de eigen boezem werpen. Wat willen voor 2021? Wat willen we bereiken? Wat willen we de volgende generatie meegeven? Willen we die een afgestompte media-afhankelijke, bijna natuurloze wereld geven, of willen we ze leren en geven wat we zelf gehad hebben in de jeugd?

Het is makkelijk om tieners te laten gamen, om zelf achter je computer de hele tijd op je toetsenbord te zitten tokkelen. Maar wat bereik je ermee? Niet veel, buiten dat je afgestompt geraakt. Ga naar buiten, adem de lucht in en ga wandelen. Wees in het hier en nu, en bedenk wat je allemaal zou willen ontvangen, en draag dat uit. Wil je vriendelijkheid ontvangen? Wees vriendelijk. Wil je begrip ontvangen? Laat een ander zich begrepen voelen. Wil je geen ruzie? Zoek het dan niet op.

Wees menselijk naar elkaar. We zeggen geen beesten te zijn, gedraag je er dan ook niet naar. Dit geld voor álle lagen en leeftijden in de bevolking. Laat elkaar in waarde, en als dat niet kan, omdat de gedachten zo radicaal zijn: trek je ervan af, of probeer het op een beleefde manier. Niet dat mij dat altijd lukt, vaker niet, maar dat is dan weer mijn voornemen voor het jaar 2021. Laten we aan elkaar zien, tot welke machtig mooie en goede dingen de mens in staat is aub. Perfectie bestaat niet, maar als we het proberen nastreven, al is het met vallen en opstaan, komen we al een heel eind. Wie niet waagt die niet wint. Wie niet vraagt, die niet weet.

Ik stel voor dat 2021 het jaar van bezinnen word. Voor iedereen. En ik hoop nu al 2021 af te kunnen sluiten met een wereld die weet waar het écht om draait. En niet een die alleen maar grijzer en grauwer word omwille van het begeren van wat een ander heeft, en het egoïsme dat ermee gepaard gaat. Keer naar binnen en zoek de kracht in jezelf, niemand kan jou de kracht geven die je zelf al bezit. Niemand heeft de "on schakelaar" in bezit, alleen jij.

De beste wensen en filosofie gewenst in 2021!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.